Τσινάρι

Τσινάρι

Σε μια από τις πιο παλιές, ιστορικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το Τσινάρι. Ένα διατηρητέο κτίσμα που υπήρξε τούρκικος καφενές εν έτει 1885 έως ότου περάσει σε ελληνικά χέρια και λειτουργήσει σαν ένα από τα πιο ιστορικά ουζερί της Θεσσαλονίκης. Στο παραδοσιακό λοιπόν αυτό κτήριο που παραμένει αναλλοίωτο από το χρόνο, στεγάζεται σήμερα ένα παραδοσιακό μαγειρείο που δημιουργήθηκε στον χώρο αυτόν το 1965 και πήρε το όνομά του από το όνομα της περιοχής. Το “Τσινάρι” ένα μαγαζί – κόσμημα απέναντι από ένα σπάνιο γλυπτό μνημείο – μια περίτεχνη Οθωμανική κρήνη – συνεχίζει να προσφέρει σήμερα στους πελάτες του εξαιρετικούς παραδοσιακούς μεζέδες.

Απλές γεύσεις όλο νοστιμιά όπως κολοκυθάκια τηγανητά, σαλάτα με πατζάρια και κεφτεδάκια τηγανητά της γιαγιάς. Χειροποίητα ντολμαδάκια με φρέσκο γιαούρτι, σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, λουκάνικο χωριάτικο, γαρίδες σαγανάκι με κασέρι Λεβέτι σε πύλινο, τσιγεροσαρμάδες, φασόλια γίγαντες, γαρίδες, μύδια να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Κι όλα αυτά σε ένα απλό περιβάλλον με μια ζεστή αίσθηση φιλοξενίας που δεν ξέρεις αν προέρχεται από την παλιά μαντεμένια σόμπα που κυριαρχεί στο κέντρο του μαγαζιού ή από την απροσποίητη οικειότητα που εκπέμπει το δεύτερης γενιάς αφεντικό, ο Λευτέρης, ένας αληθινός οικοδεσπότης!

Η συνταγή μας: Γαρίδες σαγανάκι με κασέρι Λεβέτι σε πήλινο

Υλικά (για 4 άτομα):

· 20 γαρίδες μεγέθους 0 ή 1, καθαρισμένες από κελύφη (κρατάμε κεφάλια και ουρές)
· 100 γρ. Κασέρι Λεβέτι (τριμμένο)
· 100 γρ. τυρί φέτα (κομμένη σε κυβάκια)
· 50 ml ούζο
· 1 πιπεριά κέρατο (ψιλοκομμένη)
· 400γρ ντομάτες κονκασέ
· 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
· 1 σκελίδα σκόρδο
· 1 σφηνάκι ούζο
· 3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
· Ελαιόλαδο
· Αλάτι
· Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

2. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και αλατοπίπερο και ψήνουμε τη σάλτσα για 15 ’. Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το βρασμό για 2-3’ σε δυνατή φωτιά. Μετά προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 4-5 ’.

3. Βάζουμε τη φέτα σε κύβους και ανακατέβουμε.

4. Στο τέλος προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι Λεβέτι, ώστε να σκεπάζει όλο το φαγητό.

5. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 2-3’, μέχρι να λιώσει το τυρί.

6. Σερβίρουμε τις γαρίδες με το λιωμένο κασέρι Λεβέτι κατά προτίμηση όσο είναι ζεστό.

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε τo

Εκτύπωση
Μέρη που αγαπάμε