το ΕΙΔΙΚΟΝ

το ΕΙΔΙΚΟΝ

Το “Ειδικόν” στην Αγιά Σοφιά της Δραπετσώνας, στον Πειραιά, είναι σίγουρα μια ειδική περίπτωση παλιού παντοπωλείου – ταβέρνας. Κατ’αρχήν σε κερδίζει με το εντυπωσιακό “ντεκόρ” του – φυσικό ντεκόρ – που παρόμοιο δεν υπάρχει! Ένα περιβάλλον που σε καθηλώνει με το που μπαίνεις μέσα στο θρυλικό αυτό μαγαζί. Νομίζεις ότι παίζεις σε παλιά ασπρόμαυρη ταινία της Φίνος Φιλμ. Έχεις την εντύπωση ότι πίσω από τον πάγκο θα εμφανιστεί ξαφνικά ο Χατζηχρήστος ως “Μπακαλόγατος”. Ότι θα μπουκάρει μέσα η Σαπφώ Νοταρά με μια ψάθινη τσάντα και τη βροντώδη φωνή της για να ψωνίσει: “Εδώδιμα και αποικιακά!” Ότι θα δεις τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου σε ρόλο υπηρέτριας να λέει στον τεζακέρη: “Λουκάνικο δραμινό περικαλώ και ολίγες ελιές Θάσου!” 

Τεράστια παλιά ψυγεία κυριαρχούν στον χώρο. Όλα είναι εντυπωσιακά, ένα όμως έξ αυτών είναι αληθινό έργο τέχνης. Με την περίτεχνα σκαλισμένη σε λουστραρισμένο ξύλο πόρτα του, μοιάζει περισσότερο με παλιό, ακριβό έπιπλο έπαυλης. Ένα κομψοτέχνημα άνω των εβδομήντα ετών που τραβάει σαν μαγνήτης το βλέμμα! Παλιά ραδιόφωνα, παλιές μεταλλικές διαφημιστικές πινακίδες, παλιές φωτογραφίες, παλιά φωτιστικά, παλιά ρολόγια, δηλώνουν νοσταλγικά τον χρόνο που έχει περάσει. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1920 φτιάχτηκε αυτό το εντυπωσιακό, γωνιακό, ψηλοτάβανο, πέτρινο κτήριο, ο ιδιοκτήτης του Αριστείδης Παπακωνσταντίνου το ονόμασε “Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν”. Όνομα και πράμα, αφού το τεράστιο, ψηλοτάβανο επίσης, υπόγειό του ήταν γεμάτο βαρέλια με κρασί και στο ισόγειο εύρισκες τα εκλεκτότερα των εκλεκτών, τα άριστα των αρίστων.

Eίδη μπακαλικής και μαναβικής,αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα, εξαιρετικά τυριά από το τυροκομείο της οικογένειας στο Γαρδίκι Τρικάλων,ονομαστά σε όλη την Ελλάδα. Τέλη της δεκαετίας του ’60 το ¨Ειδικόν” περνάει στον γιο του Αριστείδη, τον Απόστολο. Σήμερα που το μαγαζί λειτουργεί πλέον σαν ταβέρνα και λιγότερο σαν παντοπωλείο, ένας Αριστείδης είναι ξανά τιμόνι του μαγαζιού, ο εγγονός!

Μοιραστείτε το

Μέρη που αγαπάμε