Πίτα, η ποιμενική !

Πίτα, η ποιμενική !

Η ιστορία της πίτας είναι παράδοση αιώνων και βαδίζει πλάι πλάι με την πάλη του ανθρώπου να “εξημερώσει” το σιτάρι και να χτίσει την διατροφή του με βάση την κατανάλωση των δημητριακών. Άρτος, λοιπόν, και στην πορεία μαγειρικά θεάματα ! Ένα από αυτά και η αγαπημένη μας πίτα, ένα πιάτο που ήρθε στο τραπέζι του ανθρώπου όταν η ανάγκη για “χορταστική” τροφή παντρεύτηκε με τη φαντασία για νόστιμες απολαύσεις.
Από την αρχαιότητα η παρασκευή της πίτας ήταν υπόθεση… φουρνιστή ! Συνδέεται με τη χρήση του λεγόμενου κριβάνου, ενός μικρού φούρνου που στην πορεία πέρασε ως κλίβανος στους Βυζαντινούς μαγείρους και στους νεότερους ως γάστρα. Ένας φορητός φούρνος, λοιπόν, που μπορούσαν εύκολα να μεταφέρουν μαζί με τα κοπάδια τους οι βοσκοί της υπαίθρου. Γιατι η πίτα είναι φυσικά έδεσμα κατεξοχήν βουκολικό, αγαπημένο φαγητό των ποιμενικών πληθυσμών της Ρούμελης που πάντρευαν με τον πιο ευφάνταστο τρόπο την καθημερινή ανάγκη για μετακίνηση με την τέχνη της μαγειρικής. Ανάλογα με τη βλάστηση και την κτηνοτροφία της κάθε περιοχής αλλά και την εποχικότητα και τις διατροφικές επιταγές της θρησκείας, διαμορφώθηκε ένας ατελείωτος κατάλογος από αλμυρές και γλυκές πίτες. Δείγμα του ανεξάντλητου μαγειρικού μας πλούτου, η πίτα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα