Τα «Φαναράκια» της Τήνου

Τα «Φαναράκια» της Τήνου

Τα «Φαναράκια» της Τήνου είναι μια θρησκευτική γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου στην Τήνο, σε ανάμνηση της εύρεσης της εικόνας του Ευαγγελισμού.

Είναι μία ιδιαίτερη γιορτή, ζωντανή, με τεράστια συμμετοχή, ενθουσιαμό, χρώματα και τραγούδια από όλους τους Τήνιους που ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτή που έκαναν και οι πρόγονοι τους τη νύκτα της 30ης Ιανουαρίου του 1823, μέχρι το προαύλιο της Μεγαλόχαρης.

Όλοι οι συμμετέχοντες κρατώντας πολύχρωμα φαναράκια τα περισσότερα εκ των οποίων εξαιρετικής τέχνης, πολύχρωμα, κρεμασμένα από λεπτά κοντάρια, ψάλλουν ύμνους όπως το «Χαίρε Πάναγνε Μαρία, Χαίρε Μήτηρ του Θεού, που αξίωσες την Τήνο την εικόνα σου να βρει”. Ο ύμνος αυτός όπως και όλοι οι άλλοι που ακούγονται το βράδυ της γιορτής αναφέρονται σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός. Στο όνειρο της Μοναχής Πελαγίας στη Μονή Κεχροβουνίου τον Ιούλιο του 1822 στο οποίο εμφανίστησε αντινοβολούσα η Παναγία υποδεικνύοντάς της το σημείο που έπρεπε να σκάψουν για το κτίσιμο του ναού Της. Η μοναχή υπακούοντας ανέφερε το γεγονός στην ηγουμένη και στον επίτροπο της Μονής και ξεκίνησαν οι εργασίες ανασκαφής οι οποίες κράτησαν αρκετούς μήνες, ως το μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου του 1823 όταν η αξίνα του εργάτη Εμμανουήλ Μάτσα χτύπησε σε ξύλο που δεν ήταν άλλο από το ξύλο της εικόνας του Ευαγγελισμού της Παναγίας, της γνωστή μας εικόνας της Παναγίας της Τήνου,Της Μεγαλόχαρης.

Μια εικόνα θαυματουργή την οποία έχουν προσκυνήσει όλα αυτά τα χρόνια εκατομμύρια πιστοί από πολλά μέρη του κόσμου.

Εκείνο τη βράδυ της 30ης Ιανουαρίου του 1823 το νέο της εύρεσης της Εικόνας διαδόθηκε αστραπιαία στους κατοίκους του νησιού οι οποίοι κρατώντας λαδοφάναρα συνέρρεαν στο σημείο για να προσκυνήσουν.

Αυτό το γεγονός τιμούν και γιορτάζουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι πιστοί με τα Φαναράκια της Τήνου!

Πηγη: www.cyclades24.gr

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα