Η πατρίδα μας διαθέτει μεγάλο πλούτο και ποικιλία εθίμων.

Η πατρίδα μας διαθέτει μεγάλο πλούτο και ποικιλία εθίμων.

Η Θάσος… σε αναμμένα κάρβουνα!

Μην πάει το μυαλό σας αλλού. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό Πρωτοχρονιάτικο έθιμο που θέλει όλη την οικογένεια να κάθεται γύρω από το αναμμένο τζάκι. Τραβώντας την ανθρακιά προς τα έξω, ρίχνουν γύρω απ΄τα αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, κάνοντας ο καθένας με τον νου του μια ευχή, χωρίς να την λέει στους άλλους. Το φύλλο εκείνου που θα γυρίσει περισσότερο, σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Οι «κολόνιες» των νησιών του Ιονίου.

Ένα έθιμο ιδιαιτέρως αρωματισμένο! Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το βράδυ, οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου χαρούμενοι για τον ερχομό του Νέου Χρόνου κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες κρατώντας μπουκάλια με κολώνια και ραίνουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας:

« Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε Χρόνους Πολλούς! Χρόνια Πολλά! Να χαίρεστε! Πάντα ευτυχισμένοι Σωματικά και ψυχικά να είστε πλουτισμένοι!».

Την Πρωτοχρονιά οι Κυκλάδες αγαπάνε τους βοριάδες!

Κι αν πετάξει περιστέρι μόνο γούρι θα τους φέρει! Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό το να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Καλό σημάδι θεωρούν επίσης το να πετάξει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Αν όμως πάνω από το σπιτικό τους πετάξει κοράκι, αυτό το θεωρούν μεγάλη κακοτυχία.

Με «Κλίκια» και «Φταζμίτ’κα» στη Χαλκιδική γλυκαίνουν την Πρωτοχρονιά!

Στη Χαλκιδική, εκτός από τη βασιλόπιτα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι γυναίκες φτιάχνουν «Κλίκια» και Φταζμίτ’κα”. Τοπικά γλυκά που προσφέρονται ως κέρασμα στους καλαντιστές, τους επισκέπτες αλλά και στα μέλη της οικογένειας. Συνήθως τα γλυκά αυτά είναι: Το σαραγλί, η σουσαμόπιτα, ο μπακλαβάς, το κανταΐφι κ.ά. Στην Ορμύλια φτιάχνουν και ένα ειδικό κουλούρι, σε σχήμα «οχτώ», για τον Άγιο Βασίλειο. Το κουλούρι αυτό το τοποθετούν στο εικονοστάσι για το καλό του χρόνου.

Επίσης, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στα χωριά της Χαλκιδικής η βρύση του χωριού πρέπει να είναι ανοιχτή, για να τρέχει η καλή τους τύχη όλη τη χρονιά σαν το γάργαρο νερό.

 Ποδαρικό στη Λέρο με νερό, πέτρα και μαύρο πετεινό!

Στο νησί της Λέρου, όταν αλλάξει ο χρόνος, κάποιος που βρίσκεται έξω από το σπίτι έρχεται κρατώντας ένα δοχείο με νερό και μια πέτρα. Αυτό είναι για το καλό ποδαρικό του σπιτιού. Με το νερό ραντίζουν τις τέσσερις γωνιές (καντούνια) μέσα στο σπίτι και εύχονται «όπως η πέτρα είναι γερή έτσι να ‘ναι και η υγειά σας όλο το χρόνο». Το πρωί της Πρωτοχρονιάς σφάζουνε έναν μαύρο πετεινό τον οποίο φυλάγανε όλο το χρόνο για αυτή την ημέρα. Ο σφαγμένος πετεινός, που έπρεπε οπωσδήποτε να είναι μαύρος, κατέληγε τελικά να γίνει μια νοστιμότατη σούπα.

Πρωτοχρονιά στην Κρήτη.

Το άγριο σκυλοκρέμμυδο μπορεί να μην τρώγεται, φέρνει όμως γούρι! Το σκυλοκρέμμυδο είναι ένα συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Από τη μεγάλη του ομοιότητα με το κρεμμύδι πήρε το όνομά του, μόνο που αυτό είναι μεγαλύτερο και άγριο. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό αν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Το σκυλοκρέμμυδο όμως έχει το εξής παρόδοξο: Aκόμα κι αν ξεριζωθεί δεν σταματά να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι’ αυτό την Πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδα στα σπίτια τους.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα