Οι περιβόητοι Μαήδες της Μακρινίτσας!

Τί είναι οι Μάηδες της Μακρινίτσας;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, αλλά και για όσους το “έχουν απλώς ακουστά” οι Μάηδες της Μακρινίτσας είναι ένα εντυπωσιακό δραματικό δρώμενο του Μαΐου το οποίο λαμβάνει χώρα στην ξακουστή Μακρινίτσα του Πηλίου.

Βγαλμένο μέσα από τη μακραίωνη παράδοση του πηλιορείτικου λαού, διατηρείται ζωντανό ως τις μέρες μας εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες που συρρέουν κάθε χρόνο εκεί για να το ζήσουν. Άψογο αισθητικά, ενδυματολογικά, μουσικά και χορευτικά, το δρώμενο αυτό τιμά τη λαϊκή μας παράδοση και όπως αναφέρει ο ιστορικός Γιάννης Σολδάτος, έχει πολύ βαθιές ρίζες.

20 περίπου νέοι άνδρες μεταμφιεσμένοι συνοδεύουν τον Μάη, έναν άνδρα στολισμένον με λουλούδια, κισσούς,τριαντάφυλλα ,δάφνες και αγριολούλουδα της άνοιξης. Εκτός από αυτά ο “Μάης” φοράει στο κεφάλι ανθοστόλιστο στεφάνι, και στο χέρι κρατάει το μαγιόξυλο, σύμβολο αναγέννησης της φύσης. Η πομπή διασχίζει τους δρόμους της Μακρινίτσας. Ένα νέο κορίτσι που ακολουθεί το μπουλούκι πέφτει θύμα άσεμνου πειράγματος από κάποιον μεταμφιεσμένον. Αμέσως, ένας οπλισμένος φουστανελάς
πυροβολεί και τον “σκοτώνει”. Το μπουλούκι που συνοδεύει τον “Μάη” αφήνει πάνω στον “νεκρό” ένα λουλούδι. Στη συνέχεια, γύρω από το “πτώμα” του, αρχίζουν να χορεύουν. Εν μέσω του ζωηρού χορού ο “νεκρός”…ανασταίνεται και με εντυπωσιακή ζωντάνια συμμετέχει κι αυτός στο χορό. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πλοκή του δρώμενου.

Ένα έθιμο αφιερωμένο στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής που παραμένει μετά από τόσα χρόνια ακόμα ζωντανό. Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές μέσα στα χρόνια σάτυροι και τράγοι, φορώντας βράκες, γιλέκα, χρωματιστά ζωνάρια, φέσια και σπαθιά, συνόδεψαν το μπουλούκι με ζεϊμπέκικους χορούς!
Πηγή: www.aspromavro.net

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα