Το λιμάνι των Χανίων

Το λιμάνι των Χανίων

Το λιμάνι των Χανίων κατασκευάστηκε από τους Ενετούς την περίοδο της αποίκησής τους, μεταξύ 1320 και 1356. Αποτέλεσε σημαντικό κέντρο εξυπηρέτησης του βενετσιάνικου στόλου και ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.
Τον 16ο αιώνα, λόγω της διαφαινόμενης τουρκικής απειλής, τα νέα βενετσιάνικα σχέδια οχύρωσης της πόλης συμπεριελάμβαναν και το λιμάνι. Κατασκευάζεται φρούριο στην είσοδο του λιμανιού το οποίο ενισχύεται με προμαχώνες, ακόμη και πάνω στον λιμενοβραχίονα.
Στην πρώτη περίοδο της τουρκοκρατίας, το λιμάνι συνεχίζει να αποτελεί κέντρο εμπορίου. Στα χρόνια της Αιγυπτιοκρατίας εκτελούνται σημαντικές επισκευαστικές εργασίες.
Πολύ αργότερα, στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα, τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής ήταν αναγκασμένα να αγκυροβολούν έξω από το παλιό λιμάνι και στη συνέχεια με βάρκες να προσεγγίζουν την προβλήτα. Έτσι, το παλιό Ενετικό λιμάνι Χανίων σταδιακά εγκαταλείπεται και χρησιμοποιείται πλέον το μεγάλο φυσικό λιμάνι της Σούδας, το οποίο μέχρι σήμερα εξυπηρετεί την επιβατική και εμπορική κίνηση της δυτικής Κρήτης.
Πηγή: www.chania-crete-greece.com/GR-palio-enetiko-limani-chania.html

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα