Καστάνιτσα, το “μαγευτικό στολίδι του Πάρνωνα”

Καστάνιτσα, το "μαγευτικό στολίδι του Πάρνωνα”

Έτσι ονόμασε την ιδιαίτερη πατρίδα του ο ποιητής Γεώργιος Στρατήγης, και έχει απόλυτο δίκιο. Η Καστάνιτσα ή Καστανίτσα οφείλει το όνομά της στα εξαιρετικής ποιότητας κάστανά της! Το μεγάλο καστανοδάσος που την περιβάλλει έχει έκταση 4.500 στρέμματα!

 

Χτισμένη πάνω σε έναν στενόμακρο λόφο ανάμεσα σε δύο καταπράσινες ρεματιές, με τα 250 περίπου κάτασπρα πέτρινα σπίτια της, με τοξωτές πόρτες και παράθυρα, επιβάλλεται στο τοπίο. Τα ασβεστωμένα,πεντακάθαρα πλακόστρωτα δρομάκια της προσφέρονται για υπέροχες βόλτες. Οι Καστανιτσιώτες, έχοντας κάνει τρόπο ζωής πολλές ανθρώπινες αξίες, διακρίνονται για τη φιλοξενία τους, την κοινωνική τους αλληλεγγύη, την εργατικότητα και το φιλοπρόοδο πνεύμα τους. Αξίες που πήραν μαζί τους όταν για διάφορους λόγους ξενιτεύτηκαν σε όλες τις γωνιές της γης. Όσο μακρυά κι αν πήγαν ποτέ κανείς δεν έβγαλε από την καρδιά του”το μαγευτικό στολίδι του Πάρνωνα”. Σε αυτό το υπέροχο μέρος γίνετε εδώ και χρόνια η Γιορτή του κάστανου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών διοργανώνει την 37ή Γιορτή του Κάστανου, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου!

 

Για άλλη μία χρονιά, χιλιάδες επισκέπτες θα κατακλύσουν τον Πάρνωνα, δείχνοντας ότι η γιορτή αυτή έχει καθιερωθεί πλέον ως μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων στην Ελλάδα.

 

Πηγή: www.kastanitsa.gr/el/our-village/kastanitsas-history

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα