Βενετσιάνικο Παστίτσιο με Κασέρι Λεβέτι

Βενετσιάνικο Παστίτσιο με Κασέρι Λεβέτι

Ετοιμάζουμε μια ξεχωριστή συνταγή που μας ταξιδεύει στο νησί των Κυθήρων την Κυριακή της Αποκριάς ! Για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο με Κασέρι Λεβέτι θα χρειαστούμε :

Για τη ζύμη:

1 πορτοκάλι

2 αυγά και έναν κρόκο

450 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

50 ml. κονιάκ

155 gr. βούτυρo

Για τη γέμιση:

300 gr. μοσχαρίσιο κιμά

250 gr. Μοσχαρίσιο συκώτι

100 ml. λευκό κρασί

50 ml. κονιάκ

50 gr. βούτυρο

50 ml. λάδι

200 ml. χυμό ντομάτας

1 ξυλάκι κανέλας

1 κρεμμύδι

¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Πιπέρι

Αλάτι

300 gr. μακαρόνια τρυπητά για παστίτσιο

300 gr. κασέρι

2 αυγά

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

 

Εκτέλεση

1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το συκώτι και το κρεμμύδι.

2. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε το κρέας, το συκώτι μαζί με τον κιμά. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.

3. Σβήνουμε με κρασί και κονιάκ και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

4. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε στο μείγμα τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το χυμό ντομάτας, ενώ δεν παραλείπουμε να προσθέσουμε και νερό για να το βράσουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

5. Μόλις βράσει ο κιμάς, αφαιρούμε την κανέλα και προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το τριμμένο κασέρι λεβέτι.

6. Σε αυτό το σημείο, ετοιμάζουμε τα μακαρόνια, τα οποία φροντίζουμε να μην παραβράσουν. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο. – Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια το μίγμα με το κρέας, 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα, και ανακατεύουμε καλά.

7. Για τη ζύμη, ανακατεύουμε στο μιξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και, έπειτα, προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά και τον ένα κρόκο, ελαφρώς χτυπημένα. Ρίχνουμε, τέλος, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.

8. Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές ποσότητες και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι σφιχτή και όχι κολλώδης.

9. Για να συνθέσουμε το βενετσιάνικο παστίτσιο μας, θα χρησιμοποιήσουμε μια, κυκλική κατά προτίμηση, φόρμα με διάμετρο, περίπου, 30 εκατοστά.

10. Θα χωρίσουμε την ζύμη σε 2 μέρη και με τον πλάστη θα ανοίξουμε το ένα σε παχύ φύλλο που να καλύπτει τον πάτο της φόρμας

11. Αφού στρώσουμε πιέζοντας καλά το φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση στην οποία προσθέτουμε τώρα σε μικρές δόσεις το τυρί. Ανακατεύουμε συνεχώς απαλά με τα χέρια μας.

12. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε την επιφάνεια. Προσοχή, θα χρειαστεί να πιέσουμε καλά και να χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα για να ανασηκώσουμε με λεπτες κινήσεις την κάτω στρώση και να κλείσουμε την πάνω και την κάτω ζύμη, ώστε να “φυλακίσουμε” ανάμεσά τους την γέμιση.

13. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C Κελσίου για 1 ώρα και 45 λεπτά.

Αφού κρυώσει, κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Πηγή φωτογραφίας: welove2travel.gr

Μοιραστείτε την συνταγή

Εκτύπωση
Άλλες Συνταγές