“Αρχιχρονιά”στο νησί της Κω

Η 1η Σεπτεμβρίου, αρχή του Ινδίκτου, στο νησί της Κω ονομάζεται “Αρχιχρονιά”. Τη μέρα αυτή, στη Χώρα της Κω, αναβιώνει κάθε χρόνο το παμπάλαιο έθιμο της “Αρχιχρονιάς”:

Το πρωί της «Αρχιχρονιάς», πριν βγει ο ήλιος,γυναίκες και παιδιά κατεβαίνουν στην παραλία ρίχνοντας τους «αστρονομημένους» καρπούς στη θάλασσα, οι οποίοι είναι ματσάκια με καρπούς που φύλαγαν έναν ολόκληρο χρόνο στο εικονοστάσι. Ρίχνοντας αυτούς τους καρπούς στη θάλασσα κάνουν την ευχή να πάρει μαζί της και όλα τα κακά. Έπειτα αφήνουν να χτυπήσουν 40 κύματα τους νέους καρπούς που έχουν φέρει μαζί τους (ρόδι σύμβολο της αφθονίας, σκόρδο για τη βασκανία, φύλλα πλατάνου και ελιάς για μακροβιότητα, σταφύλια- συνήθως ροζέ- σύμβολο χαράς) τους οποίους, επιστρέφοντας στο σπίτι, θα βάλουν στα εικονίσματα για μια ολόκληρη χρονιά.
Βρέχουν τα πρόσωπά τους με θαλασσινό νερό. Γεμίζουν από σαράντα κύματα νερό τα δοχεία τους. Μαζεύουν από την ακροθαλασσιά 40 βότσαλα για να τα σκορπίσουν στις 4 γωνιές του σπιτιού.

Στο δρόμο για το σπίτι, σταματούν στον Πλάτανο του Ιπποκράτη, αγκαλιάζουν τον κορμό του, για να πάρουν «δύναμη από τη δύναμή του και χρόνια από τα χρόνια του!».

Ο νοικοκύρης, στο κατώφλι του σπιτιού, σπάει ένα ρόδι, σύμβολο ευτυχίας, ενώ με το νερό της θάλασσας ραντίζει δωμάτια και αυλές. Πηγή: www.dimokratiki.gr

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα