το έθιμο του «κουρμπανιού»

το έθιμο του «κουρμπανιού»

Στις 18 Ιανουαρίου κάθε χρόνο – από το 1922 – οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, τηρώντας την παράδοση των προγόνων τους που κατάγονταν από το Κρυόνερο της Ανατολικής Θράκης,πραγματοποιούν στον τόπο τους το έθιμο του «κουρμπανιού». Από το 1979, την ευθύνη της οργάνωσης του εθίμου αναλαμβάνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου με τη συμμετοχή των «κουρμπαντζήδων», των ανθρώπων δηλαδή, που κάθε χρόνο δραστηριοποιούνται και προσφέρουν την εθελοντική εργασία και το μεράκι τους για την πραγματοποίησή του. Κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, ο θεός έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπαντζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και ύστερα το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους. Το φαγητό αυτό ονομάστηκε κουρμπάνι που σημαίνει θυσία. Με τα χρόνια τη θέση του ελαφιού πήρε ο ταύρος ή η αγελάδα.

Στις μέρες μας, το απόγευμα της παραμονής του πανηγυριού γίνεται ο μέγας εσπερινός και η περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου. Στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετούνται πάνω από είκοσι καζάνια,που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του «κουρμπανιού». Το κρέας τεμαχίζεται πριν μπει στα καζάνια . Μόλις η νύχτα πέσει ξεκινά το γλέντι στις ταβέρνες του Καλαμπακίου με νταούλια και ζουρνάδες. Το έναυσμα δίνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κουρμπαντζήδες που με τη συνοδεία οργάνων γυρίζουν στο κέντρο του χωριού για να καταλήξουν σε κάποια ταβέρνα. Αργά το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου, μπαίνει φωτιά στα καζάνια και ξεκινάει το βράσιμο του κρέατος. Η νύχτα είναι μεγάλη με τσίπουρο, πειράγματα και συνεχή εποπτεία και δουλειά στα καζάνια.
Ανήμερα της γιορτής, μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι οι παρευρισκόμενοι γεύονται τον πρώτο μεζέ με ένα ποτηράκι τσίπουρο που τους κερνούν τα μέλη του Συλλόγου. Ακολουθεί χορός στην πλατεία και το γλέντι θεριεύει με περιπλανώμενους οργανοπαίχτες στις υπαίθριες καντίνες που έχουν στηθεί.

Πηγή:
Georgios Natsis Photographer
www.dramania.gr
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας, Μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (IOV Hellas), σε λειτουργικές σχέσεις με την Unesco και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα