Το έθιμο της Βαγγελίστρας

Το έθιμο της Βαγγελίστρας

Το έθιμο της Βαγγελίστρας την 25η Μαρτίου στην Κεφαλονιά.
Το έθιμο της Βαγγελίστρας, που τηρείται κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου στο χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς, είναι πολύ παλιό όπως μαρτυρούν πολλά ιστορικά κείμενα που αναφέρονται σε αυτό το πανηγύρι προς τιμή της Βαγγελίστρας. Οι Φαρακλάδες, την προηγούμενη μέρα του πανηγυριού πηγαίνουν στην εκκλησία και τοποθετούν σε ένα πανέρι τέσσερα μικρά ψωμιά, έναν μεγάλο άρτο, ένα μπουκάλι λάδι και ένα μπουκάλι κρασί, για να εκκλησιαστούν. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας παίρνουν πίσω τον μεγάλο άρτο, τον οποίο κόβουν σε κομμάτια και τον μοιράζουν στους πιστούς, αφήνοντας το ψωμί, το λάδι και το κρασί στον ναό.
Όταν ολοκληρωθεί ο εσπερινός, πραγματοποιείται ολονυχτία. Εκεί οι κάτοικοι του χωριού τα παλιά τα χρόνια «βαρούσαν τουφεκιές» ή έφερναν μπαρούτι από τον Μοριά και έριχναν πυροτεχνήματα. Στο κελί της εκκλησίας και όπου αλλού υπήρχε κόσμος μοιραζόταν φαγητό. Κάποιοι μάλιστα μαγείρευαν αλιάδα, το τυπικό φαγητό της ημέρας, μπακαλαόπιτα και κοφισόπιτα, ειδικά φτιαγμένες για το πανηγύρι που στηνόταν αμέσως μετά.
Το ξημέρωμα έβγαζαν λιτανεία την εικόνα της Βαγγελίστρας σε όλο το χωριό με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Αργοστολίου. Τα τελευταία χρόνια η λιτανεία πραγματοποιείται το απόγευμα της 25ης Μαρτίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τη συγκεκριμένη μέρα οι Κεφαλονίτες δεν βάζουν στο σπίτι τους λουλούδια ή χόρτα, γιατί τον επόμενο χρόνο θα βρουν μέσα φίδι, σύμφωνα πάντα με τη λαϊκή παράδοση.

Πηγή: www.topoikaitropoi.gr

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα