Οκτώβριος. Ένας μήνας με ιστορία!

Οκτώβριος. Ένας μήνας με ιστορία!

Στην αρχαία Ελλάδα ο Οκτώβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Βοηδρομιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα. Η περίοδος αυτή ήταν πλούσια σε γιορτές (Προηρόσια, Πυανόψια, Θησεία, Απατούρια, Οσχοφόρια, Θεσμοφόρια), καθώς οι Αθηναίοι φρόντιζαν να εξασφαλίζουν τη θεϊκή προστασία για τον κύκλο των γεωργικών εργασιών, που μόλις άρχιζε. Για τον ίδιο λόγο οι Ρωμαίοι θυσίαζαν ένα άλογο στο Πεδίο τουΆρεως. Για να πάνε καλά τα σπαρτά. Τον Οκτώβριο επίσης διεξάγονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια, σε Αθήνα και Ελευσίνα.
Στο λαϊκό καλεντάρι, ο Οκτώβριος ονομάζεται Αγιοδημήτρης ή Αγιοδημητριάτης, λόγω της μεγάλης χριστιανικής γιορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Ονομάζεται επίσης Βροχάρης, Σποριάς,Σποριάτης ή Σπαρτός, για τις ευεργετικές βροχές του στη σπορά. Σχετική και η γνωστή παροιμία:«Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οχτώ σακιά δεν γέμισες». Ονομάζεται δε και Μπρουμάρης, δηλαδή ομιχλώδης, σκοτεινός.
Ο Οκτώβριος σχετίζεται όμως και με μεγάλες στιγμές του νεότερου ελληνισμού:
Στις 26 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η μέρα του ιστορικού “ΟΧΙ” και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 η γαλανόλευκη κυμάτισε και πάλι στην Ακρόπολη.
Πηγή: www.sansimera.gr Πίνακας: Γιαννη Τσαρούχη

Μοιραστείτε το έθιμο

Ήθη και Έθιμα